Porcijunkulski oprost

U povodu blagdana Gospe od Anđela, koja se slavi 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama i svetištima može se dobiti Porcijunkulski oprost.

Porcijuknulski oprost je oprost od vremenitih kazni koji je sv. Franjo Asiški izmolio od Gospodina u crkvici Gospe od Anđela, a potvrdio mu ga je papa Honorije III. 1216. godine. Gospa od Anđela ili Porcijukula (“komadić”) je crkvica u blizini Asiza. Sveti Franjo je tu osnovao svoj Red, a tu je i umro. S vremenom je oko crkve izgrađena velika bazilika.

U početku je oprost bio vezan uz ovu crkvu, i tu se i danas oprost može dobiti svakoga dana. S vremenom su tu povlasticu pape proširivale te se danas oprost može zadobiti u svim franjevačkim crkvama na svijetu, počevši od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza. Oprost se može izmoliti za sebe ili za pokojnike, a ne može se namijeniti za druge žive osobe. Može se zadobiti samo jedanput na dan.

Za dobivanje potpunoga oprosta potrebno je učiniti sljedeće:

  • pohoditi crkvu,
  • pristupiti sakramentu pokore,
  • pričestiti se,
  • izmoliti Vjerovanje, Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu,
  • pomoliti se na nakanu Svetoga Oca.

Potrebno je imati i nakanu da se više ne ustraje u grijehu, odnosno, isključivanje privrženosti na svaki oblik grijeha.

U našoj crkvi će u četvrtak, 1. kolovoza, i u petak, 2. kolovoza, biti mogućnost za svetu ispovijed i za dobivanje potpunoga oprosta. Svete mise će biti u 6.30, 11.30 i 18 sati.

Iskoristimo ovu milost koju nam Gospodin daruje u svojoj dobroti.