Franjevački svjetovni red

U našem samostanu u Dubravi djeluje Franjevački svjetovni red (OFS), koji kao Red, odnosno javno vjerničko društvo, zauzima i važno mjesto u cijeloj Crkvi. Prva skupina članova OFS-a se trajno zavjetovala 25. svibnja 2008., a mjesno bratstvo je, na svekoliku radost, kanonski osnovano 20. studenog 2008.

Povijest i osnutak OFS-a seže u 13. st., kada je živio jedan od najvećih svetaca Crkve,  Franjo Asiški. Sveti Franjo je zahvatom Božje milosti pozvan od Gospodina da obnovi Crkvu, a on prihvaća taj Božji poziv, te svoj život prepušta Božjemu vodstvu. Franjo od tada želi sve više upoznati svoga Gospodina i biti mu što sličniji. Oduševilo ga je najviše Kristovo siromaštvo, pa se i sam svega odriče i postaje siromašan. Sve ono što je imao dijeli siromasima i bolesnima te provodi vrijeme u njihovu društvu. Živeći sve više poput Krista, Franjo se svakodnevno oblačio njegovom ljubavlju. Franjo nigdje nije mogao proći neprimijećen, a mnogi se oduševljavaju njegovim načinom života i žele ga nasljedovati i poput njega služiti Gospodinu. Ipak, Franjinim načinom života nisu mogli živjeti oni koji su već imali svoje obitelji te im Franjo savjetuje da ostanu u svojim obiteljima i da u njima žive na franjevački način. Tako nastaje Franjevački svjetovni red za one koji se odluče živjeti u svijetu i imati svoje obitelji, ali nasljedovati Gospodina po primjeru sv. Franje.

Svjetovni franjevci imaju poslanje, dobiveno od Crkve, svojim načinom života, primjerom i djelima prenositi franjevački duh svim ljudima – u svojoj obitelji, među bližnjima, na radnome mjestu, u Crkvi i u društvu. Članovi Franjevačkoga svjetovnog reda žive po Pravilu koje im je 1978. odobrio papa Pavao VI., u kojemu je središte život po Evanđelju. Odluku za takav način života potvrđuju zavjetima koje daju nakon vremena formacije u kojemu se obrađuju sadržaji katoličke vjere i franjevačke duhovnosti.

Za sve franjevce je važan život u bratstvu, pa tako i za članove Franjevačkoga svjetovnog reda koji se okupljaju na redovitim susretima u svojim mjesnim bratstvima. Uz susrete, tu su i druge aktivnosti, pa tako članovi bratstva zauzeto djeluju u crkvi i samostanu, u svojim župama, karitativnome djelovanju, prisutnosti u svijetu, i mnogim drugim oblicima apostolata.

Susreti bratstva OFS-a u Dubravi: četvrtkom u 19 sati

Susreti za nove kandidate: jedanput tjedno, u terminu koji se dogovara na početku okupljanja nove skupine

Duhovni asistent: fra Renato Galić

Više o mjesnome bratstvu OFS-a može se pronaći na poveznici: http://dubrava.ofs.hr/