O samostanu i crkvi

Iako su hercegovački franjevci dugo željeli sagraditi svoj samostan u Zagrebu, to nije bilo moguće sve do dolaska demokracije. Do tada su hercegovački bogoslovi i drugi franjevci živjeli u dvije obiteljske kuće. Gradnja je počela 1. rujna 1993. polaganjem kamena temeljca koji je blagoslovio tadašnji zagrebački pomoćni biskup Juraj Jezerinac.

Svečano otvorenje, uz blagoslov kardinala Franje Kuharića, bilo je dvije godine kasnije – 28. rujna 1995. Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM 2005. godine, crkvu je posvetio uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Crkva i samostan su površinski dosta prostrani i zauzimaju 5250 m2, a projektirao ih je ing. arh. Ivan Antolić. Umjetnine koje se nalaze u crkvi radilo je više umjetnika. Tako je Raspelo u crkvi djelo Antuna Augustinčića, kip Blažene Djevice Marije (u crkvi) izradio je Dino Felici, dok je kip BDM na pročelju crkve djelo L. Conta. Križni put je djelo Jure Žaje, a vitraji i mozaik Josipa D. Botterija.

Ispred samostana se nalazi dvorište, a oko njega zelena površina. Budući da se nalazi blizu parka Maksimir i okretišta tramvaja u Dubravi, može se reći da ima ugodan i povoljan položaj u gradu. Samostan je često i domaćin značajnih vjerskih, kulturnih i društvenih događaja. Najveće bogatstvo su mu, svakako, vjernici koji se u velikom broju okupljaju na svetim misama.

Bogoslovija

Bogoslovija je, uz sjemenište, postulaturu i novicijat, jedan od četiri odgojna stupnja u Franjevačkom Redu. To je razdoblje studija teologije i vrijeme intenzivne pripreme za svećenički život. Mi redovnici i ovo vrijeme osobito želimo iskoristiti i za rast u svojem redovničkom zvanju.

Bogoslovija naše zajednice, Hercegovačke franjevačke Provincije Uznesenja BDM nalazi se u našem samostanu u zagrebačkoj Dubravi na adresi Avenija Gojka Šuška 2. U samostanskom bratstvu, bogoslovi žive i rade zajedno s još desetoricom svečano zavjetovane braće, među kojima su i njihovi meštri (odgojitelji) fra Serđo Ćavar i fra Svetozar Kraljević. Bogoslovi studiraju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Zajedno s bogoslovima Hercegovačke franjevačke provincije odgajaju se i bogoslovi Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru.

Vrijeme provedeno u bogosloviji veoma je važno vrijeme pa ga bogoslovi nastoje što sadržajnije osmisliti. Uz neizostavnu zajedničku i osobnu molitvu te studij, bogoslovi dosta vremena provode u radu s vjernicima koji dolaze po duhovnu hranu u našu crkvu i samostan. Bogoslovi su aktivni u sviranju, posluživanju, radu sa zborovima te u radu s OFS-om i mladima u Frami. Uza sve to, mogu pronaći i vremena za sebe, za vlastite hobije i interese.

Također, bogoslovi već godinama vode web-stranicu fra3.net, na kojoj možete pročitati njihova razmatranja nedjeljnih evanđelja, kao i razmišljanja o mnogim drugim temama.

Posjetite portal naših bogoslova

Na portalu možete pronaći razna razmatranja i tekstove bogoslova hercegovačke franjevačke provincije

FRA3.NET