Franjevačka mladež

Franjevačka mladež (Frama) je bratstvo mladih katolika koji su okupljeni oko Isusa Krista i nastoje živjeti Evanđelje, potaknutih Duhom Svetim, po uzoru na svetoga Franju Asiškoga. Odatle i naziv franjevačka, ali i zato što Frama djeluje u sklopu Franjevačke obitelji. Pojam mladež odnosi se na mlade ljude u razdoblju od 15. do 30. godine života. Frama djeluje u krugu Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i njihove duhovnosti, otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelujući u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima.

Frama se najčešće okuplja u franjevačkim samostanima, no nije nužno uvijek tako. Službeno nastaje 1948. godine u Italiji uz Red manje braće (franjevci). U početku je to bila GIFRA (La Gioventú Francescana), a 14. prosinca 1992. osnovana je i prva Frama u Hrvatskoj. Prvo okupljanje framaša u Dubravi zbilo se u samostanskim prostorijama početkom 1998. Bio ih je tada simboličan broj od dvanaest, a prvi duhovni asistent bio je fra Mladen Vukšić.

Put poziva obuhvaća razdoblje upoznavanja Frame (simpatizeri), razdoblje priprave za obećanja (primljenici), te vrijeme produbljivanje vlastitoga poziva davanjem obećanja evanđeoskog života u Frami (obećanici). Ono što Framu čini posebnom upravo su obećanja koja framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pripadnosti pred Bogom i Crkvom. Ta su obećanja njihov odgovor na poziv Duha Svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru svetoga Franje. Frama ima svoju organizacijsku strukturu koja usmjerava Framu u njenom daljnjem razvitku i produbljivanju. Najviša tijela Frame u jednome nacionalnome bratstvu su nacionalna skupština i nacionalno vijeće. Svako područno bratstvo ima svoje vijeće koje koordinira rad mjesnih vijeća svake Frame. Mjesno vijeće se sastoji od pet članova Frame, bratskoga animatora iz OFS-a i duhovnoga asistenta (svećenika-fratra).

Susreti bratstva Frame u Dubravi: ponedjeljkom i srijedom u 20.30 sati

Duhovni asistent: fra Renato Galić

Više o mjesnome bratstvu Frame može se naći na poveznici: www.framadubrava.com