Bl. Alojzije Stepinac

Draga braćo i sestre,

Crkva se 10. veljače spominje blaženoga Alojzija Stepinca, pastira i mučenika. Na službi zagrebačkoga nadbiskupa bio je u teškim vremenima za Crkvu i hrvatski narod, ostajući uvijek vjeran načelima Evanđelja i propovijedajući ih ,,bilo to zgodno ili nezgodno” (2 Tim 4,2), živeći riječi svoga biskupskog gesla In Te, Domine, speravi (U Tebe, se, Gospodine, uzdam.). Zbog toga je 11. listopada 1946. osuđen na montiranome procesu na 16 godina zatvora s prisilnim radom i gubitak građanskih prava u trajanju od pet godina. Iscrpljen bolešću i teškoćama uzništva, preminuo je u kućnome pritvoru u Krašiću 10. veljače 1960.

I ove godine, 10. veljače, s početkom u 19 sati, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić će predvoditi euharistijsko slavlje o spomenu blaženoga Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da toga dana pohode katedralu i da se pridruže ovome misnom slavlju, ali i da se uteknu zagovoru našega blaženika u molitvi za Crkvu i hrvatski narod, kao i za njegovo proglašenje svetim.

 

Molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca

 

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika, pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istine i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi, zauzimao se za siromašne i obespravljene; ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti, pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.
Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve, da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve, koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva, praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.  Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!